Huishoudelijke hulp

Het is moeilijk om aan te geven wat de taken van huishoudelijk hulp precies zijn. Soms is de lijn tussen wat tot het werk van de thuiszorg hoort en niet hoort heel dun en vaag. U, als cliënt, mag bijvoorbeeld aan uw hulpverlener vragen om de vitrages te wassen. Echter, zware overgordijnen horen niet tot de taken van de huishoudelijke hulp.

Juist omdat de lijn tussen taken en niet-taken soms onduidelijk is, is een goede communicatie tussen cliënt en hulpverlener dan ook onontbeerlijk. Ozonzorg geeft er de voorkeur aan dat u onderling duidelijke afspraken maakt, over uw wensen en verwachtingen.

Ter indicatie vindt u hieronder een lijst met taken die onder huishoudelijke hulp vallen:

• Schoonmaken: Ramen wassen, stofzuigen/stofwissen, dweilen en schrobben, klamvochtig afnemen, plafonds ragen, deuren, tegels, meubilair reinigen, sanitair reinigen, wc soppen, bed verschonen.
• Het doen van de was: Verzamelen, wassen en drogen, ophangen, vouwen en strijken
• Incidentele huishoudelijke taken: Radiatoren schoonmaken, lamellen/jaloezieën schoonmaken, vegen balkon, buitenbestrating, koper/zilver poetsen, vitrage/douchegordijnen wassen.

Het is onmogelijk om een volledige lijst van huishoudelijke werkzaamheden op te stellen. Er zijn wel specifieke voorbeelden te noemen die in ieder geval niet onder de huishoudelijke hulp vallen. Het gaat dan voornamelijk om de grote schoonmaak, zoals plafonds nat afnemen, zware overgordijnen en/of vloerkleden reinigen, vloerbedekking met tapijtreiniger reinigen, vloeren handmatig in de was zetten, kamers leeghalen of meubels uit elkaar halen. Tevens werkzaamheden buitenshuis zoals tuinonderhoud, het schoonmaken van fiets of auto en het opruimen van garage of schuur vallen niet onder de huishoudelijke hulp.

Tot slot zijn er diverse taken waarover afspraken kunnen worden gemaakt tussen u, de cliënt, en uw zorgverlener. Dit zou dan kunnen gaan om het schoonmaken van bijvoorbeeld de diepvriezer of de vuilcontainers, het uitlaten van de hond of het assisteren bij een verhuizing. Deze afspraken worden vastgelegd in het zorgdossier. Een goede verstandhouding met uw hulp is erg belangrijk. Samenwerken en praten lost veel problemen op.

Indicatie
Huishoudelijke hulp valt onder de WMO-zorg (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). Voor huishoudelijke hulp heeft u een WMO-besluit nodig. Deze kunt u aanvragen bij het WMO-loket van uw gemeente.